سیستم ضدعفونی آب صنعتی(پرورش ماهی و استخر شنا)

By 0
سیستم ضدعفونی آب صنعتی(پرورش ماهی و استخر شنا)
  • روش عملکرد دستگاه ضد عفونی آب مزارع پرورش ماهی:

    با درنظر گرفتن بار منفی موجود روی سطح خارجی میکروارگانیسم ها، جذب یونهای حاصله از خروجی سیستم شده ( ذرات فلزی آزاد شده دارای بار الکتریکی مثبت هستند) و با ایجاد اختلال در فعالیت زیستی میکروارگانیسم آنها را از بین می برند .  معمولاً یونهای مس به جلبک و خزه حمله کرده و یونهای نقره و … جذب باکتریها و ویروسها می شوند.

    بمنظور عملکرد بهینه ، لازم است غلظت یونهای مس و نقره در زمان راه اندازی بر اساس حجم استخر و دبی لحظه ای آب ورودی و از طریق تنظیم جریان الکتریکی ، در محدوده مجاز تثبیت شود .تنظیم جریان الکتریکی وظیفه بخش کنترل EDI است که یک سیستم کاملاً الکترونیکی بوده و متناسب با میزان تعریف شده ذرات را وارد آب استخر می نماید و علاوه بر تنظیم جریان الکتریکی در محدوده  0 تا ۱۰۰ درصد جریان نامی ، توانایی نمایش خطاهای احتمالی و وضعیت عمومی سیستم را نیز دارد.

    جهت پایداری یونها و ذرات نانو و جلوگیری از لختگی و رسوب ، سیستم کنترل الکترونیکی دستگاه با برنامه ریزی معین ایجاد پالس های الکترونیکی متعددی نموده تا برآیند کلی سیستم در جهت ضدعفونی مناسب شکل بگیرد.

    شرکت فنی و مهندسی پایا کروک خزر تولید کننده سیستم های اینترکام و فراخوان پرستار ( سیستم های هوشمند احضار پرستار و احضار نگهبان و … ) ،سیستم های نوین ضدعفونی آب صنعتی   تلفن تماس: ۲۴۰۴ ۳۲۷۶ ۰۲۶

  • نحوه کارکرد و مکانیسم اثر دستگاه ضد عفونی آب مزارع پرورش ماهی:

    دستگاه کاتیون ژنراتور به صورت ترکیبی از یک جعبه کنترل با یک سری الکترود مس و نقره طراحی شده است. یون های مس و نقره توسط الکترود در آب آزاد شده و مقدار غلظت آنها توسط سیستم کنترل ، تنظیم می شود. آب از منبع وارد مخزن شامل الکترود ها شده و با یون های مس و نقره در تماس قرارگرفته و دوباره به منبع آب باز میگردد.

    در زمان انتشار یون های مس و نقره در آب، بین این کاتیون ها و بار منفی میکروارگانیزم ها پیوند الکترواستاتیکی به وجود آمده که تنشی در سلول آنها ایجاد می نماید و باعث عدم نفوذپذیری و جذب مواد مغذی از دیواره سلولی می شود. کارآیی این شیوه در از بین بردن کامل میکروارگانیزم های مقاومی از قبیل Legionella  و Salmonella به اثبات رسیده است.

    برای از بین بردن سلول جلبکها، این یون ها به باقیمانده آمینواسید های سولفور دار موجود در پروتئین ها حمله کرده و منجر به توقف فتوسنتز و مرگ سلول جلبک می شود.

    تاثیر بیشتر برروی فیتوپلانگتونها بوده و روی جلبکهای پر سلولی اثر بازدارنده خواهد داشت .جلبکهای کف استخر ( جلبکهای قهوه ای و سبزی که به مرور زمان روی دیواره و کف رشد میکنند ) با این روش از سرعت رشدشان کاسته خواهد شد..

مقایسه روش های متداول ضدعفونی آب مزارع پرورش ماهی با سیستم کاتیون ژنراتور

  • ابتدا توضیحات سیستم ضد عفونی آب سیستم کاتیون ژنراتور :

    این سیستم بر پایه تولید یونهای پایدار فلزی نظیر مس , نقره , روی و وارد کردن آنها در محیط های آبی می باشد. از این روش جهت ضد عفونی پساب های  بیمارستانی و استخرهای شنا استفاده می شود.  در سالهای اخیر از این سیستم در ضد عفونی سیستم های پرورش ماهی نیز استفاده شده است .

    این سیستم  نیز نظیر سایر سیستم ها نقاط قوت و ضعف مخصوص به خود را دارد . از نقاط قوت آن ماندگاری بالای یونهای ضدعفونی کننده در سیستم پرورشی است و تا زمانیکه توسط آب ورودی رقیق نشده باشند به ضد عفونی در فضای پرورشی ادامه خواهند داد .این امر به دلیل شوکهای الکتریکی تولید شده توسط دستگاه کاتیون ژنراتور و پایداری یونها در محیط آبی می باشد.  همچنین نیاز به زیرساخت خاصی برای نصب سیستم نبوده و کاملا پرتابل بوده که به سادگی میتوان آنرا جابجا نمود (قابل توجه دوستانی که مزارع پرورشی را اجاره می نمایند) و می تواند در هر کجای مزرعه در کوتاه ترین زمان نصب و راه اندازی شود . علاوه بر آن در هر دمایی و با هر کدورتی قابل استفاده بوده و برای نصب نیاز به یک ورودی برق تک فاز با میزان مصرف حدود ۲۰۰ وات !!!! و همچنین ورودی آب بین ۱/۰ تا ۳/۰ لیتر در ثانیه می باشد .

    در پایان باید گفت که این سیستم در استخر هایی که دارای ((بیوفیلتر)) جهت حذف بار آمونیاکی آب هستند نباید استفاده شود زیرا وجود یونها باعث کاهش چشمگیر باکتری های مفید بیوفیلتر و در نتیجه کاهش عملکرد آن خواهد شد . زیرا این سیستم نمیتواند فرقی بین باکتری بیماریزا و مفید قائل شود .

  • ✅ یکی از روشهای ضد عفونی می توان به اشعه ماوراء بنفش اشاره کرد

طول موج خاصی از آن (۷/۲۵۳ نانومتر) برای از بین بردن میکروارگانیزم های درون آب کاربرد دارد . مزیت این سیستم نسبت به سایر روشها این است که هیچگونه ماده شیمیایی وارد آب نمی کند و تنها با استفاده از نور فرابنفش باعث از بین رفتن عوامل بیماریزا می شود.  مؤثر بودن این سیستم به چند عامل بستگی دارد:
۱- دمای محفظه لامپ
۲- فاصله منبع تابش
۳- زمان , مدت و شدت تابش
۴- شفافیت آب
طول موج کشنده اشعه ماورای بنفش به میزان یک اینچ در آب قابلیت نفوذ دارد که از این میزان فقط یک سانتیمتر اولیه قابلیت از بین بردن مؤثر میکروارگانیزم ها را دارد . لذا لامپهای UV باید در کوتاهترین فاصله نسبت به آب قرار گیرند یا اینکه درون آب نصب شوند بنابراین باید توسط محفظه های شیشه ای کاملا ضد آب احاطه شوند از آنجا که نور فرابنفش از شیشه معمولی که دارای سیلیس است عبور نمی کند لذا این محفظه ها حتما باید از جنس کوآرتز و تا جای ممکن نازک باشند .  از طرفی املاح موجود در آب همواره در حال رسوب روی این محفظه ها هستند که باید به طریقی (اسید شویی یا حذف فیزیکی ) از بین بروند وگرنه کارایی سیستم کم خواهد شد.
از طرفی در سیستم های پرورش ماهی اغلب مشکل کدورت وجود دارد که باعث می شود نور نتواند بطور مؤثر در آب نفوذ کند و باعث از بین رفتن میکروارگانیزم ها گردد. در کنار موارد فوق باید هزینه بالای لامپهای UV , عمر محدود و میزان بالای مصرف برق آنها را نیز اضافه کرد.

شرکت فنی و مهندسی پایا کروک خزر تولید کننده سیستم های اینترکام و فراخوان پرستار ( سیستم های هوشمند احضار پرستار و احضار نگهبان و … ) ،سیستم های نوین ضدعفونی آب صنعتی   تلفن تماس: ۲۴۰۴ ۳۲۷۶ ۰۲۶

  • ✅ در مقایسه با UV ( اشعه فوق بنفش ) :

    پیش از مقایسه EDI با UV ، ذکر این نکته لازم است که  سیستمUV هیچ ماده ای را به آب اضافه نکرده و تنها با عبور آب از مجاورت نور فوق بنفش آنرا تصفیه می کند . مزایای EDI بر UV به شرح زیر است:

    ۱-    ماندگاری بالا : تصفیه با UV از ماندگاری برخوردار نیست

    ۲-    قابلیت استفاده در آبهای کدر

    ۳-    سرویس و نگهداری آسان و با صرفه

    ۴-    لامپ UV عمر مشخصی داشته که بعد از آن حتما می بایست تعویض گردد. و بعلت قیمت بالا و تعداد استفاده زیاد از این لامپ ها در این نوع سیستمها، در استخر های با حجم بالا (معمولا بالای ۱۰ تا ۲۰ لیتر در ثانیه) از لحاظ اقتصادی مقرون به صرفه نمی باشد

  • ✅ یکی دیگر از روشهای ضد عفونی سیستم های پرورش ماهی استفاده از ازن می باشد .

    در حال حاضر استفاده از ازن مؤثر ترین راه جهت ضد عفونی در آبزی پروری می باشد.

    ازن علاوه بر از بین بردن عوامل بیماری زا تا حدودی موجب افزایش اکسیژن آب و همچنین پایین آوردن میزان کدورت ناشی از مواد آلی و کاهش سمیت آمونیوم از طریق اکسید کردن آن می شود.

    در استفاده از ازن باید موارد زیر را در نظر گرفت.

    دوز مؤثر برای از بین بردن عوامل بیماریزا بین ۱/۰ تا ۱ میلی گرم در لیتر با مدت زمان ۱ تا ۱۰ دقیقه می باشد. نیمه عمر ازن کمتر از ۱۵ دقیقه بوده و بنابراین با وارد کردن میزان موثر در آب می توان آنرا ضد عفونی نمود. از طرفی دوز کشنده ازن برای قزل آلا بین۰۱/۰ تا ۰۶/۰ میلی گرم در لیتر می باشد بنابراین آب باید پس از دریافت ازن به مدت ۱۷ الی ۲۰ دقیقه در محلی ذخیره و سپس به استخر پرورشی وارد شود. برای مثال در سیستم پرورشی با ۱۰۰ لیتر در ثانیه آب در گردش باید ۰۰۰/۱۲۰ لیتر مخزن جهت حذف باقیمانده ازن در نظر گرفت. از آنجا که اکثر مزارع ما هنگام ساخت این موضوع را در نظر نگرفته یا در ابتدای ساخت استخر ها قصد استفاده از ازن جهت ضد عفونی را نداشته اند این مخزن در مزارع تعبیه نشده یا اینکه در حال حاضر ایجاد چنین مخزنی با توجه به احداث استخر ها و کانال ها مقدور نیست.مشکلی که در اینجا بروز می کند این است که اغلب شرکتها از این اصل مهم صرف‌نظر کرده و با ایجاد مخزن کوچکتری اقدام به ازن زنی می کنند و برای اینکه ماهی آسیب نبیند یا پمپ ها و تاسیسات فلزی خوردگی نداشته باشند، مجبور هستند میزان بسیار کمتر از حد لازم جهت ضد عفونی استفاده کنند که عملا کارایی لازم جهت ضد عفونی را نخواهد داشت. بعلاوه اینکه مصرف برق در سیستم های تولید ازن معمولا بالا بوده و در مزارعی که با مشکل کمبود جریان برق مواجه هستند قابل اجرا نخواهد بود.

  • ✅ در مقایسه با کلر و ازن:۱-    سازگاری با انسان و موجودات زنده :  EDI برای پوست ، مو ، چشم و اندامهای تنفسی مضر نبوده و ترکیبات سرطانزا ایجاد نمی کند.۲-   سازگاری با تأسیسات۳-    سازگاری با محیط زیست

    ۴-  توان گندزدایی بالا

    ۵-    ماندگاری بالا : ماندگاری عناصر فلزی آزاد شده در EDI به مراتب از کلر و ازن که ماهیت گازی دارند بیشتر است

✅ اولین و عمومی ترین روش ضد عفونی استفاده از مواد ضدعفونی شیمیایی بوده که طیف وسیعی از مواد را در برخواهد گرفت . از نمک , آهک و سولفات مس گرفته تا انواع پراکسید ها ،آلدهید ها و ترکیبات نقره و کلر و ید با نامهای تجاری نظیر فرمالین , هالامید, بوفادین , هواسان , وایکوسیانس , پرسیدین , اکسی ید , بنزالکونیوم , اکسیکل , و غیره . این مواد با استفاده از ماده مؤثره موجود در خود باعث ضدعفونی آب می شوند اما دو نکته را باید در نظر داشت .
اول اینکه به لحاظ اقتصادی مصرف دائمی آنها مقرون بصرفه نیست تا جایی که مجبور هستیم با کم کردن حجم آب استخرها میزان کمتری از آنها استفاده کنیم .
دوم اینکه بیشتر این مواد دوز مؤثر جهت ضد عفونی کامل  و دوز کشنده آنها نزدیک به هم می باشد . از نمونه بارز آن می توان به سولفات مس اشاره کرد که همه ما کم و بیش با تلفات ناشی از مصرف آن آشنا هستیم . در مورد سایر مواد نیز وضع تقریبا به همین صورت است.  فقط در مورد نمک میتوان گفت جهت ضد عفونی حاشیه امنیت لازم وجود دارد (البته میدانیم که نمک همه میکروارگانیزمهای بیماری زا را از بین نمی برد ) مورد غیرقابل محسوس این مواد ، تاثیر درازمدت آنها بر سلامتی مصرف کننده نهایی ماده غذایی تولیدی و نیز کاربرانی که جهت ضدعفونی استخر مستقیما با آنها در تماس میباشند،خواهند بود.

برای مثال فرمالین در صورت تماس مستقیم با بدن سبب مشکلات عدیده ای در ساختار سلولی مانند عقیم شدن و … میگردد.و بدیهی است با جذب آن توسط ماهی و متعاقبا مصرف توسط انسان در دراز مدت تاثیرات غیرقابل جبرانی در بر خواهد داشت.

در مقایسه با کلر و سایر مواد شیمیائی:
۱-    سازگاری با انسان و موجودات زنده :  EDI برای پوست ، مو ، چشم و اندامهای تنفسی مضر نبوده و ترکیبات سرطانزا ایجاد نمی کند.
۲-    سازگاری با تأسیسات
۳-    سازگاری با محیط زیست
۴-   توان گندزدایی بالا
۵-  ماندگاری بالا : ماندگاری عناصر فلزی آزاد شده در EDI به مراتب از کلر و ازن که ماهیت گازی دارند بیشتر است

Leave a reply

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

نام شما:*

وبسایت:

دیدگاه شما